Kamperen – het gevoel één te zijn met de natuur!

Hoewel het erg zweverig klinkt, zit er wel een kern van waarheid in. Zoals de beroemde reclamespot al zegt, “niemand is een binnenmens”! Het leuke aan kamperen is dat alle prikkelen die je normaal binnen krijgt in de drukke stad, opeens wegvallen. Het is vele male stiller dan in de grote stad en daarom kom je daar pas écht tot rust.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dan kamperen creperen wordt, want zo goed als alle campings zijn uitgerust met wifi en hebben één of meerdere sanitaire faciliteiten. Alles bij de hand en toch niet meer dan eigenlijk nodig is. Er zijn ook grote voordelen verbonden aan het kamperen in de natuur, de luchtkwaliteit is bijvoorbeeld veel hoger dan in de steden en de extra zuurstof die je binnen krijgt is goed voor je immuunsysteem. Kamperen met twee of meer is vele male gezelliger en je leert de mensen op een andere manier kennen en daardoor ga je ze ook beter kennen.

Wanneer jij je elektronica thuis kunt laten, zoals je laptop, tablet en smartphone, kun je echt even tot rust komen doordat je even ‘weg’ bent. Geen eindeloze Facebook-meldingen die je storen, geen What’s appjes die nergens over gaan en met een leeg hoofd kun je ook beter denken. Inspiratie komt juist naar boven als je even ontspant en geen stress hebt. Even de spreekwoordelijke stekker er uit trekken en je hebt wanneer je terugkomt van kamperen weer energie voor twee.

Het leuke aan kamperen is ook het sporten! Tenzij je de bibliotheek meeneemt naar de camping of alleen de hele dag bij het zwembad wil zitten, zijn wandelen en fietsen leuke activiteiten om te ondernemen. Of ga naar een boerderijcamping waar je paard kunt en mag rijden. Dan leer je weer iets nieuws en de extra lichamelijke activiteit helpt vaak onzichtbare verkrampte spieren weer in beweging te brengen.

De voordelen van in de natuur zijn gelden – natuurlijk – niet alleen voor ons volwassenen. Ook kinderen hebben er veel aan om even los te zijn van alle drukte rond hun. Ze leren bijvoorbeeld dat er genoeg te doen is zonder dat het een schermpje nodig heeft. Het educatieve karakter is natuurlijk ook veel groter omdat er andere dingen gezien en gedaan worden dan dat zij op school, thuis en in de stad zien.

Niet iedereen heeft een kampeeruitrusting en dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Het is tegenwoordig heel makkelijk om een camper, caravan, tent of huisje te huren – midden in de natuur. Die zijn dan allemaal uitgerust met benodigdheden, zoals kookgerei, populaire spellen en ook handdoeken en beddengoed. Als het kan is het verstandig om je eigen kussen mee te nemen, want dat slaapt toch nog steeds het beste.

Het hoeft ook helemaal niet duur te zijn! Het is al mogelijk op en camping te staan voor 5 euro per nacht. Dat is erg goedkoop vergeleken met wat je er voor terugkrijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *