Kampeertips voor beginners

Niet iedereen is opgegroeid in de bossen of op de grasweide en ook niet iedereen heeft het kamperen meegekregen vanuit huis. Een kampeerreis is veel plezieriger wanneer er een goede voorbereiding is, want zo is er geen gebrek. Hieronder vind je een uitgebreide (niet uitputtende) lijst waar je zeker aan moet denken om mee te nemen. Het is het beste om de spullen in dozen mee te nemen, maar in tassen gaat ook.

 • Tent
 • Blikopener
 • Tafelkleed
 • Plastic kleed om onder de tent te leggen
 • Snijplank, keukenmessen, pannen
 • EHBO-kit
 • Toilettas met zeep, tandenborstel, etc.
 • Kruiden om mee te koken
 • Duct-tape
 • Handdoeken
 • Tijl om in af te wassen
 • Plastic tassen
 • Bestek
 • Kookgerei
 • Waterflessen
 • Frisbee, voetbal, speelkaarten
 • Gasfornuis, gasfles en een aansteker
 • (BBQ en de daar bijbehorende spullen)
 • Slaapspul, zoals kussen en deken

Het allerbelangrijkste is dat je voorzichtig moet zijn met (open) vuur en gas! Kook nooit in een tent en steek ook geen sigaretje op. Tenten zijn van synthetisch materiaal gemaakt wat heel snel vlam vat. Wanneer je rond tenten bent, loop dan altijd. Nooit langs tenten rennen, want je kan niet altijd goed de scheerlijnen of haringen zien. En de kampeertrip wordt er niet leuker op als je met je gezicht zand ligt te happen.

Wanneer je naar de camping gaat, moet je eerst al de bovenstaande spullen in de auto inpakken. De gouden regel is dat je alles wat je pas op de camping nodig hebt, onderin moet hebben. Alles wat je bij de hand wil hebben, moet boven of in ieder geval binnen handbereik. Als je onderweg dorst hebt, is het niet handig om eerst te moeten stoppen en daarna een kwartiertje te gaan graven in de achterbak om die waterfles te vinden.

Zeker wanneer je in een tent slaapt, maar ook bij een camper en caravan geldt dat het handig is om de vieze buitenschoenen vooral buiten te laten. Of op de mat bij de deur. Zo blijft de tent/camper/caravan schoon. Laat ook het eten in de auto; ongedierte kan eten van mijlenver ruiken en zij zijn meestal zo binnen een tent.

Als je in een tent slaapt is het verstandig om een opblaasmatje mee te nemen. Slaap niet op de grond, want dat is vrij hard en wanneer je op een matje slaapt blijft je slaapzak droog en warm. Neem ook oordopjes mee. Je slaapt buiten en een tentdoek isoleert geen geluid. Als de honden van de boerderij ruzie maken, dan zal je dat horen. Overdag niet zo fijn en wanneer je wil slapen echt geen feest.

Houd koken simpel. Thuis heb je alle ruimte om een uitgebreide maaltijd te maken, maar op een camping is de ruimte wat kleiner. Neem ook wat gezonde snacks mee als je met kinderen op stap gaat. Het koken duurt vaak wat langer en die kleintjes kunnen niet altijd zo lang wachten als de volwassenen.

Laat ook eens je mobiele apparaten thuis. De wereld is zo veel meer dan alleen een schermpje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *